De vakantie is bijna voorbij: misschien staat er een nieuw schooljaar voor de deur of begin je aan een studie. Of wil je dit jaar gewoon eens extra veel voor jezelf doen. Een goed moment om wat extra vitaminen in je leven te brengen.
Mijn Franse tai ji quan docent, Thierry Alibert, zei afgelopen zomer: “Als het een goede oefening is voor zelfverdediging, is het ook een goede oefening voor je gezondheid.” Tai ji quan, een Chinese gevechtskunst, maakt geen onderscheid in oefeningen voor het gevecht en oefeningen voor je gezondheid.
En dat gaat dieper dan alleen de bewegingen die je maakt. Zoals ik in een eerder bericht al vermeldde, is een van de belangrijkste gedachten achter de krijgskunst oplettendheid.
Oplettendheid is eigenlijk een soort meditatie, maar dan tijdens je dagelijkse leven! Je kunt in een stil klooster in de Himalaya hard je best doen om je van niets anders bewust te zijn dan je eigen lichaam en de ervaringen van het moment. Maar als al dat bewustzijn overboord gaat zodra je baan weer begint (wat natuurlijk niet zo gek is) heb je er weinig aan.
Krijgskunst leert je een duurzamer oplettendheid. Je leert nuchter door het leven te gaan, je bewust van je omgeving en de context waarin je je bevindt. Je hebt helemaal geen tijd meer om te piekeren.
Je lééft je meditatie.
Zelfverdediging leren helpt je dus ook als je op je fiets steeds denkt aan wat je vanmiddag allemaal nog moet doen, en dan je afslag mist. Als je op de automatische piloot door het leven gaat, als je steeds maar bezorgd bent over de toekomst. Als je die andere fietser helemaal niet aan zag komen omdat je met je hoofd in de rekeningen zat.
Volgens de sociale psychologie heeft ieder mens een paar basiswensen. We willen verbintenis met anderen. We willen ons goed voelen over onszelf en over degenen met wie we verbonden zijn. En we willen onszelf en onze omstandigheden beheersen. En ook daar helpt zelfverdediging.
Je leert samen een nieuwe vaardigheid, je gaat voelen dat je dingen onder de knie krijgt (mits je een goeie leraar hebt, natuurlijk), je krijgt vertrouwen in je lichaam, en je leert een pakket vaardigheden dat je kunt inzetten in situaties waarin je vroeger misschien radeloos was geweest.
Inmiddels weet iedereen wel dat lichaam en geest één zijn. Psychologische kwalen als depressie zijn te meten als ontstekingsverschijnselen in het lichaam; stress is voelbaar als knopen in je schouderspieren. Daarom werkt krijgskunst op beide niveaus. Gezond bewegen en een gezonde levenshouding.
Minder piekeren, meer genieten van het leven.
Meer adem.
Wil jij ook het seizoen beginnen met een nieuwe stoot vitaminen? Schrijf je dan nu in voor de cursus zelfverdediging voor vrouwen van udemushi.