Onlangs vertelde een meisje me over een jongen die haar plotseling vastgreep en haar wilde zoenen. De jongen zei dat hij soms zo graag iets wil dat hij zich niet kan inhouden. Zij gelooft dat. Ik niet.
Het kleding-excuus…
In onze samenleving bestaat het idee dat als je als meisje “blote” kleding draagt, je erom vraagt aangerand te worden. Dat is natuurlijk onzin, zoals ik eerder al schreef.
Dat je met je kleding en gedrag verlangen op kunt wekken, kunnen we over discussiƫren. Al doe je dat vast niet voor die vervelende meneer op je werk, voor je leraar of voor die jongens in de kroeg. Maar zelfs dan.
Verlangen, en wat je met verlangen doet, zijn 2 verschillende dingen.
Het onmacht-excuus
Het idee dat je met je kleding aanranding kunt uitlokken heet met een duur woord een “permissieve attitude”. Dat betekent dat het een idee is waarmee crimineel gedrag stilletjes wordt goedkeurt.
Het idee dat een jongen zo graag seks wil dat hij zich niet kan inhouden, is ook zo’n permissieve attitude. De Rutgers Nisso Groep heeft daar ooit onderzoek naar gedaan.
Meer dan 25% van de vrouwen gelooft dat een man zich niet meer kan inhouden als hij eenmaal opgewonden is.
En maar 16% van de mannen gelooft dat.
Ra ra – hoe kan dat? Dat kan omdat mannen weten dat het niet waar is. Aanranding kost tijd en moeite, want de aanvaller moet worstelen met het slachtoffer dat misschien wel schreeuwt, huilt, of zich verdedigt. Dat is niet iets wat een man overkomt, dat is iets waar hij voor kiest.
Vergeef me
Mannen die dit excuus aanvoeren, zijn ook vaak nogal snel met vragen om vergeving: Ik wilde het zo graag, ik had teveel gedronken, bla bla bla, het zal nooit weer gebeuren.
Maar er zijn een paar eisen aan een echte bekentenis.
Ik kan je vergeven als je al hebt laten zien dat jij jezelf hebt veranderd. Als je het inderdaad nooit meer doet.
Verandering is beter dan een belofte
Ik heb ooit eens een jongen meegemaakt die in een racistische omgeving opgroeide. Hij ging daar in mee en ik vond dat erg onprettig. Ik zei er ook wel eens iets van, maar tegen zo’n omgeving in leek dat niet te helpen. Op een gegeven moment maakte ik een incident met hem mee waarbij hij zelf van gedachten veranderde. Hij draaide zich om en ging goedmaken wat hij vond dat hij verkeerd had gedaan. Ik zal me dat altijd herinneren – wat een fantastisch moment.
Hij heeft nooit zijn excuses aangeboden of gevraagd hem te vergeven. Wat zou dat ook voor zin hebben? Hij heeft zichzelf veranderd, dus excuses en vergeving zijn overbodig. Hij laat door zijn gedrag zien dat hij zijn eerdere gedrag heeft opgegeven.
Krokodilletranen
Vergeet niet, het belangrijkste wapen van gemene mensen zijn de krokodilletranen. Gewetenloze mensen vechten liever met manipulatie en emotionele chantage dan met messen of vuurwapens, want voor manipulatie wordt je niet opgepakt.
“Het zal nooit meer gebeuren” heeft niet zoveel waarde. Laat hem maar door zijn acties laten zien dat hij het nooit meer doet. Zoals ik al eerder schreef over persoonlijkheid is het moeilijk in te schatten wat iemands karakter is. En dat karakter garandeert ook niet dat iemand iets wel of niet doet.
Wat gebeurt er echt?
Je eigen veiligheid gaat niet om vertrouwen. Je eigen veiligheid gaat over handelen naar de informatie die er is.
Dat betekent dat je moet kijken hoe iemand zich daadwerkelijk gedraagt. Of hij over jouw grenzen gaat. Of hij excuusjes gebruikt om vergeving te krijgen voor gedrag dat niet door de beugel kan.
Iemand die van jou houdt zal jou altijd beschermen tegen mensen die over jouw grenzen willen gaan. Iemand die van jou houdt respecteert jou. Hij zal jou de ruimte willen geven om te zijn wie jij bent, om de keuzes te maken die jij wilt. Want juist de dingen die jij doet zijn wat jou zo mooi maakt!
Trek je dus niks aan van deze permissieve attitudes, accepteer geen excuusjes, maar leef in de waarde die jij vanuit jezelf bezit.
Tot ziens bij de training!