Mijn leerlingen vertellen me wel eens over de reacties van mannen in hun omgeving als ze vertellen dat ze les hebben in zelfverdediging. Eigenlijk zijn de reacties altijd hetzelfde:
“Oh, dan moet ik nu zeker gaan oppassen!”
Wat zeg je nou eigenlijk?
Het perfecte weerwoord hierop is: “Hoezo, was je iets verkeerds van plan dan?”
Beste mannen, als je nu gelijk gratis punten wil scoren bij je vriendin, collega of familielid: laat deze opmerking achterwege. Want wat zeg je hier eigenlijk mee?
Natuurlijk, iedereen die aan zichzelf aan het werken is, kent deze reactie maar al te goed. Ons Aap-brein houdt ervan te weten waar iedereen staat in de pikorde. Dus als een ander ergens beter in gaat worden, dan voelen we ons zelf vaak onzeker. En dan maken we daar snel een grap over.
Jammer, want het zou natuurlijk prachtig zijn als we elkaar zouden aanmoedigen. Hoeveel fijner wordt de communicatie als we de mensen om wie we geven zouden toejuichen in plaats van afkraken…
Want inderdaad: Was je iets verkeerds van plan? Hoefde je hiervoor dan niet op te passen op wat je deed? Vind je het normaal om de grenzen van vrouwen te overschrijden?
Want daar gaat het hier om. Dit is zelfverdediging. Dat is alleen nodig als iemand je iets wil aandoen. Als jij een vrouw met rust laat, hoef je niet bang te zijn dat ze zichzelf tegen je zal verdedigen.
In een eerdere blogpost gebruikte ik het woord “broflake”. Dat is een samentrekking van “bro” en “snowflake”. “Snowflake” is een scheldwoord dat vaak wordt gebruikt voor mensen die te gevoelig zijn om zelfs maar een andere mening te horen. Het wordt vooral door rechtse groepen gebruikt tegen gelijkheidsactivisten. “Bro” daarentegen wordt vooral door linkse schrijvers gebruikt om mannen te benoemen die tegen gelijke rechten zijn.
Het geniale van de term “broflake” is dat het laat zien hoe licht wij mannen zelf dus op onze teentjes getrapt zijn. Als je zelfverdediging voor vrouwen ziet als een inperking van jouw vrijheid, dan ben je wel erg gevoelig. Je vindt dan kennelijk dat het overschrijden van de grenzen van vrouwen tot jouw “recht” behoort.
Als je op je teentjes getrapt bent omdat een vrouw in jouw omgeving gaat leren zichzelf te verdedigen, wat zeg je dan eigenlijk?
Broflakes en ego’s
Vaak willen mijn leerlingen buiten de les blijven dooroefenen, en vaak is de eerste kandidaat daarvoor hun eigen vriendje. En ook in dit geval is de reactie van die vriendjes meestal hetzelfde:
“Nou dan doe ik gewoon dit, en dan sla ik jou toch zo tegen de grond.”
En weer is mijn vraag dan: Wat wil je hiermee zeggen?
Hoe broos is je ego als je zo reageert als een vrouw wil leren voor zichzelf op te komen?
Want dit gaat natuurlijk niet over hoe een echt gevecht tussen jou en haar zou verlopen. Door zo’n opmerking te maken, laat je alleen maar zien dat je niet veel van geweld snapt. En niet snapt wat trainen is en hoe dat werkt. Dit is een schrikreactie vanuit de Aap.
Wat wil je voor de vrouwen in jouw leven?
Ik vind dit tekenend. Als jij een echte man bent, als je zelfverzekerd bent, dan juich je het toch alleen maar toe dat de vrouwen in jouw leven leren zichzelf te verbeteren? Dat ze leren hun ruimte te vergroten?
Want geef nou toe, als een vrouw bij jou is omdat ze bang voor je is, dat is toch veel pijnlijker voor je ego? Dat betekent dat ze je eigenlijk niks vindt. Of als ze bang is om haar eigen gevoel te volgen, dan is ze toch niet bij jou omdat jij zo geweldig bent? Als ze haar keuze niet durft te volgen, dan was ze toch eigenlijk veel liever bij een ander?
Terwijl, als een vrouw sterk in haar schoenen staat, als ze weet wat ze wel en niet wil, en ze kiest dan voor jou: dan heb je pas iets om trots op te zijn. Als je een vrouw volledige vrijheid gunt en ze kiest jou – dan weet je twee dingen: deze past echt bij mij en ik bij haar. Daar wordt je sterker van, niet zwakker.
En als je houdt van de vrouw in je leven, dan hou je toch van haar om een reden? Om wie zij is? Dus als ze leert haar vrijheid te vergroten, dan krijg jij toch alleen maar meer van datgene wat je nou juist zo tof vindt aan haar?
Wil je je vriendin helpen beter te worden? Geef haar dan een manier om te ervaren hoe het is om beter te worden. Als traininspartner ben jij niet belangrijk. Het gaat erom dat zij kan leren. Lees ook mijn tips om een betere trainingspartner te worden.
Wil je echt iets betekenen voor je vriendin, zus, of collega, zorg dan dat ze op zelfverdediging gaat. Als vrouwen voor zichzelf op kunnen komen, worden wij daar allemaal beter van.