Uitgelicht bericht

Waar te beginnen?

kaart met locatieBen je nieuw op dit blog en weet je niet goed waar je moet beginnen? Hieronder heb ik een lijst gemaakt van de belangrijkste onderwerpen en de berichten waar je mee kunt starten.

Dit blog is bedoeld als het meest uitgebreide kenniscentrum van Nederland over (seksueel) geweld tegen vrouwen. Niet in de vorm van cijfers en rapporten, maar voor jou, om direct te kunnen beginnen met werken aan een vrijer, veiliger en gelukkiger leven.
Lees verder

Positieve seksualiteit

De kracht van positieve seksualiteit, van Sabine Meulenbeld

De kracht van positieve seksualiteit, van Sabine Meulenbeld

Tot mijn blije verrassing werd ik afgelopen jaar gevraagd om een bijdrage te leveren aan het nieuwe boek van Sabine Meulenbeld: De kracht van positieve seksualiteit. Voor mij zijn zelfverdediging en positieve seksualiteit innig met elkaar verbonden. Je kunt niet echt “ja” zeggen als je geen “nee” mag zeggen. En hoe beter je weet waar je “ja” tegen wil zeggen, hoe makkelijker het is om “nee” te zeggen.

Bij het lezen van het hoofdstuk dat ik kreeg toegestuurd, werd ik natuurlijk aan het denken gezet over wat voor mij “positieve seksualiteit” eigenlijk betekent, en hoe ik dat beter kan uitdragen in mijn vak. Daarom deel ik hier graag met jullie wat ik heb geleerd.
Lees verder

Femicide

De Gelderlander wekt sympathie voor de dader

Hoe media meewerken aan femicide: sympathie voor de dader alsof hij het slachtoffer is.

In 1976 werd het woord “femicide” voor het eerst gebruikt als term voor “mannen die vrouwen doden omdat ze vrouw zijn”. Dat is een lastige definitie, en er is nog steeds discussie over. Want op het eerste gezicht klopt het natuurlijk niet.

De meeste vrouwelijke slachtoffers van moord worden vermoord door hun partner (82%), en het grootste gevaar voor vrouwen is inderdaad “echtgenoten”. Maar ze worden natuurlijk niet gedood “omdat ze vrouw zijn”, want anders zouden die mannen elke vrouw die ze tegenkomen doodmaken.

En zo klinkt het natuurlijk alsof het de schuld van de vrouw is. Maar je wordt niet gepest omdat je een bril draagt of de verkeerde schoenen; je wordt gepest omdat de dader een pester is. En je wordt niet vermoord door je partner omdat je een vrouw bent; je wordt vermoord omdat de dader een bepaald soort man is.

Toch kun je ook zeggen dat de term wél klopt. En dat is makkelijker te zien als je begrijpt hoe wij vaak op een verkeerde manier denken over huiselijk geweld.
Lees verder

Kinderen en weerbaarheid (trigger waarschuwing)

De gemene karatedocenten uit de serie "Cobra Kai"

De gemene karatedocenten uit de serie “Cobra Kai”

Ik geef zelf geen les aan kinderen. Mijn jongste deelnemers zijn pubers. Maar dat is niet omdat ik niet geloof in zelfverdediging voor jongere kinderen. Lesgeven aan kinderen is simpelweg niet mijn expertise.

Lessen in weerbaarheid moeten afgestemd zijn op degene die les krijgt. Die moet er immers beter van worden. Dat betekent dat je zowel een specifieke inhoud als manier van lesgeven nodig hebt, wil je kinderen lesgeven. Dit artikel is een poging daar wat voorwaarden voor te scheppen.

Trigger waarschuwing: dit artikel bespreekt kindermisbruik.
Lees verder

Hoe bruikbaar zijn martial arts?

jin - kracht die een samenspel is van spierkracht, houding en structuur

“jin” – kracht die een samenspel is van spierkracht, houding en structuur

Alle basisprincipes van zelfverdediging kun je leren in een korte cursus. Maar het is leuk om je hele leven te blijven trainen. Dat leven lang leren kun je vinden in martial arts als karate, wushu, pencak silat, eskrima en vele andere.

Als je eenmaal een cursus zelfverdediging hebt gedaan, zul je martial arts makkelijker begrijpen. Maar je zult ook allerlei dingen gaan zien die haaks staan op wat je geleerd hebt. Sommige onderdelen van martial arts lijken verdacht veel op kwakzalverij. Toch denk ik dat vrijwel alle martial arts afstammen van iets wat ooit heel bruikbaar was. Alleen moet je soms wat graafwerk doen om ze weer bruikbaar te maken.
Lees verder

Maar is het echt een conflict?

HonkbalknuppelConflicten kunnen ons opeten. Op meerdere manieren. We kunnen erin blijven hangen, waardoor we steeds maar weer boos worden en ons stresssysteem nooit rust krijgt. We kunnen ze steeds erger laten worden, en dingen zeggen die onze relaties stuk maken. En ze kunnen ons gevangen houden in een relatie die eigenlijk helemaal niet gezond is. Want een conflict is zélf eigenlijk een soort relatie. Daarom kan het ons heel erg helpen om ons af te vragen: is dit eigenlijk wel echt een conflict?
Lees verder

Seksueel geweld en oplichting deel 2 – hoe ontmasker je de daders?

A confidence trickIn het eerste deel van dit artikel beschreef ik hoe seksueel geweld in de meeste gevallen meer weg heeft van oplichterspraktijken dan van fysiek geweld. Daders maken liever gebruik van hun woorden dan van hun vuisten. In mijn artikel over maatschappelijke veranderingen beschreef ik dan ook dat we moeten ophouden met oplichters als helden af te schilderen.

Er zijn helaas boeken, films en series vol lyrische beschrijvingen van hoe slim, briljant, grappig en, nou ja, “leuk” oplichters zijn. Dus het is lastig om niet in hun praktijken te trappen. Je staat er alleen voor. Wat kun je dan toch doen om te zorgen dat je geen slachtoffer wordt?
Lees verder

5 maatschappelijke maatregelen tegen seksueel geweld

De maatschappij dat ben jijZelfverdediging is individueel en niet afhankelijk van iets of iemand anders. Dat is belangrijk, want je hoeft niet te wachten totdat de wereld gaat veranderen of een ander je gaat helpen. Het betekent dat je voor jezelf mag opkomen en jezelf mag beschermen tegen beschadiging.

Dat betekent niet dat ik vind dat het allemaal wel goed zit in onze maatschappij. Ik denk dat we er allemaal van zouden profiteren als onze cultuur op een aantal punten stevig zou veranderen. Daarom hierbij vijf maatschappelijke veranderingen die belangrijk zijn in de strijd tegen seksueel geweld.
Lees verder

Revictimisatie

Revictimisatie“Revictimisatie” betekent: opnieuw slachtoffer worden. Seksueel geweld is zo ongeveer het meest verschrikkelijke wat je een ander mens aan kunt doen, dus we denken natuurlijk het liefst dat verkrachting iets is waar je maar één keer slachtoffer van wordt.

Maar juist bij seksueel geweld komt het vaker voor dat mensen keer op keer slachtoffer worden. Sterker nog: indicatie nummer 1 dat je slachtoffer gaat worden van seksueel geweld, is als je eerder slachtoffer bent geweest van seksueel misbruik.

Het is dus essentieel dat we met deze kennis iets doen. Het is niet alleen van belang dat mensen die slachtoffer zijn geworden de juiste zorg krijgen; juist deze mensen hebben extra aandacht nodig om te voorkomen dat deze verschrikking ze nog een keer wordt aangedaan.
Lees verder

Hoe spiritueel ben jij?

Rode vlaggen voor kwakzalverijZelfverdediging is heel praktisch – en altijd al geweest. Het gaat over leven en dood en over het voorkomen van lijden, dus alles wat je leert, moet een hoge kans van slagen hebben. Daarom probeer ik alles wat ik in de lessen en in deze artikelen stop, zoveel mogelijk te baseren op wetenschap, ervaring, en onderbouwde redenaties.

Toch is het al heel lang zo dat beoefenaars het idee hebben dat zelfverdediging meer toevoegt aan hun leven dan alleen een hogere overlevingskans. Wat voor bijkomende voordelen zijn er, en op welke risico’s moet je voorbereid zijn?
Lees verder

Twee soorten intuïtie

Spider-Man's spider sense

Spider-Man heeft de “spider sense” waardoor hij weet of er gevaar dreigt.

Vroeger dachten we dat intuïtie iets magisch was: de stem van geesten, goden of andere bovennatuurlijke wezens. Zelfs nu nog bestaat het sprookje dat mensen normaal gesproken maar 10% van hun hersenen gebruiken. Dat is niet zo: misschien ben je je maar bewust van 10% van wat er in je hoofd gebeurt, maar de rest staat ook gewoon aan en is constant aan het werk.

Wat we nu begrijpen van intuïtie, is dat het net zo slim en logisch werkt als bewust nadenken, maar dan zonder dat we door hebben dat het gebeurt. En de antwoorden die intuitie ons geeft, komen niet in de vorm van een rationeel inzicht maar een gevoel. Leren luisteren naar wat dat gevoel zegt is essentieel om goed voor jezelf te kunnen zorgen.

Maar eigenlijk zijn er twee soorten intuitie die gebruik maken van diezelfde stem. Hoe weet je dan naar welke je luistert?
Lees verder