Uitgelicht bericht

Waar te beginnen?

kaart met locatieBen je nieuw op dit blog en weet je niet goed waar je moet beginnen? Hieronder heb ik een lijst gemaakt van de belangrijkste onderwerpen en de berichten waar je mee kunt starten.

Dit blog is bedoeld als het meest uitgebreide kenniscentrum van Nederland over (seksueel) geweld tegen vrouwen. Niet in de vorm van cijfers en rapporten, maar voor jou, om direct te kunnen beginnen met werken aan een vrijer, veiliger en gelukkiger leven.
Lees verder

De gevaarlijkste man die je ooit gaat tegenkomen

Het lastigste aan “zelfverdediging” of “weerbaarheid” is dat het niet is wat mensen denken dat het is. Dat ligt deels aan ons als leraren: wij hebben in de afgelopen 50 jaar een beeld geschapen van wat zelfverdediging is dat al lang niet meer klopt met wat we weten van persoonlijke veiligheid.

Een van de docenten van wie ik les heb gehad heeft een boek geschreven over geweld dat hij eigenlijk “de neushoorn en de eenhoorn” wilde noemen: de eenhoorn is een fantasiebeest dat gebaseerd is op verkeerd begrepen verhalen over een neushoorn. Zo kun je zelfverdediging ook het beste zien: je gaat voor een eenhoorn maar ergens daaronder vind je hopelijk een neushoorn.
Lees verder

Hoeveel verkrachters zijn er eigenlijk? (trigger waarschuwing)

Het topje van de piramide van seksismeEen terugkerende vraag in mijn vakgebied is: zijn alle mannen eigenlijk potentieel verkrachters, of is het maar een kleine groep? Wat is eigenlijk de omvang van het probleem?

Steeds als er een verkrachtingszaak aan het licht komt, roepen mannen snel “not all men!” Vrouwen benadrukken juist hoe moeilijk het is om dan te weten wie wel en wie niet te vertrouwen is. Verkrachting is natuurlijk zwaar ondergerapporteerd, maar toch denk ik dat we iets kunnen zeggen over hoe groot het probleem is.

Deze post komt met een trigger waarschuwing, aangezien er details in staan over de recente verkrachtingen in Mazan.
Lees verder

Vrouwenhaat en terrorisme

"De foto in de media als een witte man zijn hele gezin vermoordt"Afgelopen week vond er in Sydney een aanval plaats waarbij een man meerdere vrouwen neerstak. De eerste (valse) berichten, zeiden dat het om een moslimterrorist zou gaan.

Toen bleek dat de dader geen moslim was, verdween ook ineens het woord “terrorist” en werd gezegd dat de man “mentale problemen” had. Dat gaat natuurlijk wel er snel.
Lees verder

Positieve seksualiteit

De kracht van positieve seksualiteit, van Sabine Meulenbeld

De kracht van positieve seksualiteit, van Sabine Meulenbeld

Tot mijn blije verrassing werd ik afgelopen jaar gevraagd om een bijdrage te leveren aan het nieuwe boek van Sabine Meulenbeld: De kracht van positieve seksualiteit. Voor mij zijn zelfverdediging en positieve seksualiteit innig met elkaar verbonden. Je kunt niet echt “ja” zeggen als je geen “nee” mag zeggen. En hoe beter je weet waar je “ja” tegen wil zeggen, hoe makkelijker het is om “nee” te zeggen.

Bij het lezen van het hoofdstuk dat ik kreeg toegestuurd, werd ik natuurlijk aan het denken gezet over wat voor mij “positieve seksualiteit” eigenlijk betekent, en hoe ik dat beter kan uitdragen in mijn vak. Daarom deel ik hier graag met jullie wat ik heb geleerd.
Lees verder

Femicide

De Gelderlander wekt sympathie voor de dader

Hoe media meewerken aan femicide: sympathie voor de dader alsof hij het slachtoffer is.

In 1976 werd het woord “femicide” voor het eerst gebruikt als term voor “mannen die vrouwen doden omdat ze vrouw zijn”. Dat is een lastige definitie, en er is nog steeds discussie over. Want op het eerste gezicht klopt het natuurlijk niet.

De meeste vrouwelijke slachtoffers van moord worden vermoord door hun partner (82%), en het grootste gevaar voor vrouwen is inderdaad “echtgenoten”. Maar ze worden natuurlijk niet gedood “omdat ze vrouw zijn”, want anders zouden die mannen elke vrouw die ze tegenkomen doodmaken.

En zo klinkt het natuurlijk alsof het de schuld van de vrouw is. Maar je wordt niet gepest omdat je een bril draagt of de verkeerde schoenen; je wordt gepest omdat de dader een pester is. En je wordt niet vermoord door je partner omdat je een vrouw bent; je wordt vermoord omdat de dader een bepaald soort man is.

Toch kun je ook zeggen dat de term wél klopt. En dat is makkelijker te zien als je begrijpt hoe wij vaak op een verkeerde manier denken over huiselijk geweld.
Lees verder

Kinderen en weerbaarheid (trigger waarschuwing)

De gemene karatedocenten uit de serie "Cobra Kai"

De gemene karatedocenten uit de serie “Cobra Kai”

Ik geef zelf geen les aan kinderen. Mijn jongste deelnemers zijn pubers. Maar dat is niet omdat ik niet geloof in zelfverdediging voor jongere kinderen. Lesgeven aan kinderen is simpelweg niet mijn expertise.

Lessen in weerbaarheid moeten afgestemd zijn op degene die les krijgt. Die moet er immers beter van worden. Dat betekent dat je zowel een specifieke inhoud als manier van lesgeven nodig hebt, wil je kinderen lesgeven. Dit artikel is een poging daar wat voorwaarden voor te scheppen.

Trigger waarschuwing: dit artikel bespreekt kindermisbruik.
Lees verder

Hoe bruikbaar zijn martial arts?

jin - kracht die een samenspel is van spierkracht, houding en structuur

“jin” – kracht die een samenspel is van spierkracht, houding en structuur

Alle basisprincipes van zelfverdediging kun je leren in een korte cursus. Maar het is leuk om je hele leven te blijven trainen. Dat leven lang leren kun je vinden in martial arts als karate, wushu, pencak silat, eskrima en vele andere.

Als je eenmaal een cursus zelfverdediging hebt gedaan, zul je martial arts makkelijker begrijpen. Maar je zult ook allerlei dingen gaan zien die haaks staan op wat je geleerd hebt. Sommige onderdelen van martial arts lijken verdacht veel op kwakzalverij. Toch denk ik dat vrijwel alle martial arts afstammen van iets wat ooit heel bruikbaar was. Alleen moet je soms wat graafwerk doen om ze weer bruikbaar te maken.
Lees verder

Maar is het echt een conflict?

HonkbalknuppelConflicten kunnen ons opeten. Op meerdere manieren. We kunnen erin blijven hangen, waardoor we steeds maar weer boos worden en ons stresssysteem nooit rust krijgt. We kunnen ze steeds erger laten worden, en dingen zeggen die onze relaties stuk maken. En ze kunnen ons gevangen houden in een relatie die eigenlijk helemaal niet gezond is. Want een conflict is zélf eigenlijk een soort relatie. Daarom kan het ons heel erg helpen om ons af te vragen: is dit eigenlijk wel echt een conflict?
Lees verder

Seksueel geweld en oplichting deel 2 – hoe ontmasker je de daders?

A confidence trickIn het eerste deel van dit artikel beschreef ik hoe seksueel geweld in de meeste gevallen meer weg heeft van oplichterspraktijken dan van fysiek geweld. Daders maken liever gebruik van hun woorden dan van hun vuisten. In mijn artikel over maatschappelijke veranderingen beschreef ik dan ook dat we moeten ophouden met oplichters als helden af te schilderen.

Er zijn helaas boeken, films en series vol lyrische beschrijvingen van hoe slim, briljant, grappig en, nou ja, “leuk” oplichters zijn. Dus het is lastig om niet in hun praktijken te trappen. Je staat er alleen voor. Wat kun je dan toch doen om te zorgen dat je geen slachtoffer wordt?
Lees verder