Je kent ze wel. Misschien ben je er zelf een. Mensen die altijd pech hebben. Die steeds kleine ongelukjes hebben, of die gewoon nooit geluk lijken te hebben. Nou is er iemand die dat heeft onderzocht – en het blijkt verrassend veel met zelfverdediging te maken te hebben.
Onderzoek naar pech en geluk
Richard Wiseman heeft een onderzoek gedaan naar pech en geluk bij 400 mensen. Hij heeft hen geïnterviewd, testen laten doen, hun IQ gemeten…
De geïnterviewde mensen bleken zelf weinig inzicht te hebben in waarom ze pech of juist geluk hebben. Maar er is wel een belangrijke factor in hun gedrag die pech of geluk bepaalt.
Oplettendheid.
Experiment
Hij liet hen een test doen waarbij ze het aantal foto’s in een krant moesten tellen.
Op de 2de pagina had hij een groot bericht gezet met de tekst “Stop met tellen. Er staan 43 foto’s in deze krant”.
De meeste pechvogels zagen het bericht niet. De meeste geluksvogels wel.
Wat heeft dit te maken met pech en geluk?
Oplettendheid
Wiseman: “Pechvogels missen kansen omdat ze zich teveel concentreren op iets anders. Ze gaan naar feestjes op zoek naar de ideale partner, en missen de kans om goeie vrienden te maken. Geluksvogels zijn meer open en ontspannen, en zien daardoor wat er is, in plaats van dat waar ze naar op zoek zijn.”
Dat kwam mij heel erg bekend voor. Ik zie vaak mensen die kleine ongelukjes hebben, die hun trein of bus missen, dingen laten vallen, de weg kwijt raken, niet weten hoe iets werkt…
Dit zijn mensen die meerdere dingen tegelijk doen en erg gefocust zijn op één van die dingen – en dan wel op het minst belangrijke. Ze zijn aan het bellen of ze proberen iets in het kleinste vakje van hun portemonnee te stoppen, terwijl ze eigenlijk bezig zijn de straat over te steken of naar huis te fietsen.
Stel, je bent aan het bellen en de straat aan het oversteken. Wat is de consequentie als je een foutje maakt tijdens het telefoongesprek? En wat is de consequentie als je een foutje maakt bij het oversteken?
Het probleem met multitasken is dat je allebei de taken minder goed doet dan als je ze apart had gedaan. Dus: heb je een belangrijk telefoongesprek? Wacht dan even met oversteken. Steek je een drukke straat over? Wacht dan even met bellen.
Zelfverdediging
En dat is in feite niets anders dan zelfverdediging. Want de eerste regel van zelfverdediging is
Opletten!
Mensen die niet opletten zijn de meest geliefde prooi van allerlei criminelen en manipulatieve mensen, want ze zijn makkelijk te overmeesteren, manipuleren of in de val te lokken.
Alles goed en wel, maar bij zelfverdediging gaat het erom dat je je weerbaarheid leert vergroten, dat je beter wordt in wat je doet. Want als je ergens niets aan kunt veranderen, heeft het weinig zin daar aan te werken. Dus de vraag is eigenlijk:
Kun je geluk leren?
Wiseman zegt: ja. Twee van de vier regels die hij daarvoor geeft zijn ook de belangrijkste regels van de zelfverdediging:
* merk op wat er daadwerkelijk is
* vertrouw op je intuïtie
Natuurlijk moet je nooit multi-tasken in het verkeer, want dat is gevaarlijk. Maar je kunt daar je oplettendheid nog beter oefenen. Benoem maar eens alles wat je opvalt. Zonder er verder over na te gaan denken! Dus alleen: “een rode auto”, “man met groene rugzak” “Brandweerwagen van post Tolsteeg”.
Meditatie
Eigenlijk is dit wat meditatie is. Helemaal aanwezig zijn in het moment waarin je leeft.
Dat brengt je niet alleen meer veiligheid, het brengt je ook meer geluk. Want dan ben je niet meer bezig met die vergadering die je morgen hebt, of wanneer je boodschappen moet doen als je ook nog drie andere klusjes en een afspraak hebt.
En daarnaast brengt het je ook meer plezier in het leven. Niet voor niets waren een aantal van de grootste schilders en dichters uit de geschiedenis ridders of samurai. Zij moesten constant opletten op wat er in hun omgeving gebeurde, en zagen daardoor ook de schoonheid van wat er is.
Leef je meditatie
Het is moeilijk profijt te halen uit meditatie als je het alleen op een kussentje in een tempel in de Himalaya doet. Het beste werkt het als je je meditatie leeft.
* Observeer wat er is, zonder er direct over te gaan denken
* Laat je gedachten stil worden door diep te zuchten of even te wachten voor je weer inademt
* Richt je maar op 1 taak tegelijk
* Leer te vertrouwen op je gevoel, op dingen die je opmerkt zonder er eerst over nagedacht te hebben
Er zijn 3 grote voordelen die je hieruit kunt halen:
* Je geniet meer van de mooie dingen om je heen
* Je piekert minder
* Je wordt een minder aantrekkelijk slachtoffer voor criminelen en manipulatieve mensen
En – oh ja, misschien heb je ook nog wel meer geluk.
Lees ook het artikel over pech en geluk van Richard Wiseman.